Samen spelen2020-11-16T09:56:24+01:00

Waarom samen spelen?

Even samen met je kind gamen. Samen een gezelschapsspel spelen of puzzelen versterkt jullie band. Daardoor leer je je kind beter kennen. Je kind wordt blij van de aandacht. Met samen spelen bedoelen we eigenlijk alle activiteiten die jullie samen uitvoeren. Jullie beleven hier allebei plezier aan.

Samen spelen met alleen vriendjes is niet genoeg. Je kind moet namelijk leren om samen te spelen. Als je kind boos wordt, omdat hij of zij het niet eens is met het spel of de regels, zul jij hem moeten leren om zijn gevoelens beter te benoemen. Hierdoor leer je hem letterlijk waarmee en hoe hij kan spelen. Die informatie neemt hij later mee in zijn spel met andere kinderen. 

Je hoeft niet meteen uren samen te spelen per dag. Het is wel belangrijk wanneer jullie samen gaan spelen, om het met aandacht te doen. Dus even geen tv aan, leg je telefoon weg en geen werk tussendoor. Daarmee heb je aandacht voor elkaar!

Al is het maar 10 minuten per dag. Deze aandacht heeft een positief effect op je kind. Het maakt niet uit wat jullie gaan doen. Zolang jullie het maar samen doen. Door samen te spelen komen jullie dichter bij elkaar. Samen spelen met je puber zal wat uitdagender zijn. Daarbij is het samen gamen een mooie gelegenheid om je kind beter te leren kennen. 

Je leert door samen te spelen niet alleen je kind beter kennen, maar ook jezelf. Wat gaat er in je kind om? Hoe reageert hij daarop? Je kan hem daarin helpen. Zo voelt je kind dat je er voor hem bent. Je probeert zijn gevoelens te begrijpen. Dus haal het kind in jezelf naar boven en laat jezelf eens lekker gaan. Het is absoluut de moeite waard. Veel speel plezier!

Voordelen van samen spelen

  • Je leert je kind beter kennen

  • Het bevordert de relatie tussen ouder en kind

  • Goed voor sociale ontwikkeling

  • De cognitieve ontwikkeling wordt gestimuleerd

  • Motorische ontwikkeling wordt gestimuleerd

  • Het stimuleert de fantasie

  • Onspanning!

  • Het is leuk om te doen!

Gamegedrag

Games zijn sterk motiverend. Ze trekken de aandacht. Er wordt gevraagd om actieve betrokkenheid van gamers. Leuk om te doen. Het geeft een gevoel van spanning. Gamers beleven er plezier aan. Soms maak je je als ouder zorgen om het gamegedrag van je kind. Wat is nu gezond gamegedrag? Hoe stel je grenzen als ouder? Welke risico’s zijn er? Dit kunnen allemaal vragen zijn waar je als ouder over nadenkt. Op de website van gameninfo.nl kan je hier meer informatie over vinden. 

Ga naar de bovenkant