Met de huidige lockdown en het thuisonderwijs is de kans groot dat jouw kind opdrachten heeft gekregen vanuit school. Als ouder kan dit een grote uitdaging zijn. Is je kind de opdrachten zat of heeft hij of zij alles al af? Dan kan je ook samen een spel spelen. Je kan dus de ontwikkeling van je kind op een leuke en leerzame manier stimuleren. Kortom: Hoe geef je je kind thuisonderwijs en maak je samen plezier?

Het belang van samen spelen is al in meerdere blogs naar voren gekomen. Eerder schreven  wij al over de voordelen van samen gamen. Spelen is iets wat gestimuleerd moet worden. Uiteraard omdat het leuk is, maar ook omdat kinderen er veel van kunnen leren. Zowel op sociaal gebied als om het denken en leren van kinderen verder te ontwikkelen. Helemaal als je als ouder je kind extra kan uitdagen tijdens het spelen van een spel. 

Welke vaardigheden kunnen kinderen ontwikkelen door het spelen van een spel?

  • Tellen (rekenen)
  • Woordenschat en verwoorden waarom je iets doet (taal)
  • Concentratie 
  • Zelfvertrouwen
  • Strategisch denken
  • Kritisch luisteren
  • Sociale vaardigheden

Samen spelen is niet alleen goed voor jullie band, maar biedt tegelijkertijd de gelegenheid om ongemerkt allerlei hersengebieden te ontwikkelen. Het is niet alleen leuk maar ook erg leerzaam. Kinderen leren namelijk door te spelen!

Hieronder een aantal speltips:

Bordspel

Zoek een bordspel dat past bij de leeftijd van je kind. Voor de kleuters kan je denken aan ganzenbord of mens-erger-je-niet. Door het spelen van dit soort spellen leren ze tellen (rekenen), op hun beurt wachten of tegen je verlies kunnen. Voor de oudere kinderen geldt dit ook. Met hun kan je ook kiezen om meer strategische spellen te spelen. Denk daarbij aan Monopoly, Kolonisten van Catan of Schaken. Zo leren ze plannen, strategisch denken en omgaan met tegenslagen.

Puzzelen 

Het maken van een puzzel is goed voor de detailwaarneming (het leren ontdekken van details) en voor het ruimtelijk inzicht. Heeft uw kind een puzzel al een paar keer gemaakt? Laat hem dan de puzzel maken zonder voorbeeld of leg de puzzel ondersteboven.

Memory

Memory is een goede oefening voor het geheugen en de concentratie. Veel kinderen vinden het moeilijk om zich te concentreren, maar het is wel heel belangrijk op school. Bij memory moet je continu goed opletten, anders mis je de plaatjes!

Kwartet

Tijdens het spelen van een kwartetspel zijn de kinderen bezig met het verwoorden, het kritisch luisteren en het toepassen van een tactiek. Ze oefenen met het stellen van van vragen en te spreken in zinnen (vooral voor de kleuters). Daarnaast zijn ze bezig met het aantal kaarten verzamelen om kwartet te maken. Heb je geen kwartet? Maak er dan samen een!

Wie is het?

Wie is het is een super leuk en leerzaam spel. Je moet zien te raden welk personage je tegenstander heeft door vragen te stellen. Het kritisch luisteren en het stellen van de juiste vragen is heel belangrijk in dit spel. 

Samen spelen helpt dus bij de ontwikkeling. Het is een leuke en ontspannende manier om te werken aan de vaardigheden van je kind. Daarnaast heeft het een positieve effect op de band tussen ouder en kind.