Hoe kies je een spelcomputer? Dit kan best lastig zijn, want het aanbod is groot . Hoe weet je nu welk games platform bij je past? Wat maakt elk platform nou uniek? Welke games kan je er op spelen? Wij zetten het voor jullie op een rijtje en helpen je een keuze te maken. Op deze manier kunnen jullie je concentreren op belangrijke zaken; samen gamen en plezier maken!

Welke fabrikanten zijn er?

Er zijn veel verschillende apparaten om games op te spelen. Denk bijvoorbeeld aan de pc, spelcomputer (console) of het streamen van games via internet. Voor het gemak beperken wij ons tot de drie grote spelcomputer fabrikanten. Hierop wordt door gezinnen het meeste gespeeld. Waarom zou je nou kiezen voor Nintendo, Playstation of Xbox?

Qua games heeft elke fabrikant zogenaamde “exclusives”; games die alleen beschikbaar zijn op hun specifieke spelcomputer. De meeste games zijn echter “multi-platform”, dat betekent dat deze games zowel op de spelcomputers van Nintendo, Playstation als Xbox verschijnen. Een game zoals bijvoorbeeld FIFA (gemaakt door EA sports) of Minecraft (gemaakt door Mojang) kan je dus op elke console spelen. Zo zijn er dus veel meer games die je op meerdere platforms kunt spelen.

 

Nintendo

 

Nintendo is sinds de jaren ‘80 actief in Nederland. Ze zijn voornamelijk bekend geworden door de Super Mario games. Nintendo is een Japanse fabrikant die zich voornamelijk op gezinnen en kinderen richt. De games van Nintendo (o.a. Mario, Zelda en Animal Crossing) zijn bedoeld als vermaak voor het hele gezin op een onschuldige manier. Er zijn ook games speelbaar van andere game studios, dus ook voor oudere kinderen is er keuze genoeg.

De nadruk ligt bij Nintendo op speelplezier voor iedereen, dus niet zozeer op de beste of meest realistische graphics. Nintendo spellen en consoles zijn vaak vernieuwend en origineel. De Wii introduceerde bijvoorbeeld gameplay die volledig gericht was op een controller met bewegingssensor. Een recenter voorbeeld is de Switch die je zowel op je tv kan aansluiten maar ook als handheld kan gebruiken. Ben je op zoek naar een spelcomputer die geschikt is voor het hele gezin? Dan ben jij bij Nintendo aan het juiste adres!

Nintendo biedt momenteel de volgende consoles aan:

  • Nintendo Switch: De Switch is er in twee uitvoeringen. De originele Switch kan je als een normale console op je tv aansluiten, maar je kan hem ook als mobiel apparaat gebruiken (een zogenaamde handheld) Wil je als ouder tv kijken maar zitten je kinderen te gamen? Geen probleem, haal de Switch uit z’n houder en ze gamen mobiel gewoon verder zonder gedoe!
  • Nintendo Switch Lite: deze versie kan alleen als handheld gebruikt worden, dus hij is niet aan te sluiten op je tv. Daardoor wat lager geprijsd. Hij speelt dezelfde games als de originele Switch af.
  • Nintendo 3ds / 2ds: Dit zijn pure handhelds met een hele grote games catalogus. Deze games kun je niet op de Switch spelen.

 

Playstation

Sony is de Japanse fabrikant achter de Playstation. De eerste Playstation verscheen in 1995 in Nederland. In tegenstelling tot Nintendo richt Sony zich met de Playstation op de snelste hardware en oogstrelende games. Hun doel is om jou de meest intense game ervaring te bieden. Ze maken hierbij gebruik van de nieuwste technieken zoals bijvoorbeeld gamen in 4K en virtual reality.

Ze maken ook exclusieve games die je alleen op de Playstation kunt spelen. Denk hierbij aan een game als Spider-man. Er zijn genoeg games op de Playstation die voor jongere kinderen geschikt zijn (games als Ratchet & Clank of Crash Bandicoot) Maar de nadruk ligt bij Sony op de wat oudere speler. Willen oudere kinderen een potje FIFA of Fortnite doen met vrienden dan is Playstation een uitstekende keus.

Sony biedt momenteel de volgende consoles aan:

  • Playstation 5: het nieuwste paradepaard van Sony. De ps5 is voorzien van de allernieuwste hardware. De ps5 is verkrijgbaar in 2 edities; De PS5 en de PS5 digital edition (dit houdt in dat er geen schijflade in zit, je kan dus alleen games kopen vanuit de Playstation store) De gewone PS5 heeft wel een schijflade. De digital edition is daardoor lager geprijsd.
  • Playstation 4: dit is het vorige model, hier kan nog steeds uitstekend op gespeeld worden, ondanks dat er een nieuw model beschikbaar is. Daardoor ook steeds aantrekkelijker geprijsd.

Xbox

Xbox is het merk van Microsoft, de Amerikaanse softwaregigant bekend van Windows. De eerste Xbox werd in 2002 in Nederland geïntroduceerd. Microsoft’s gameplatform is vergelijkbaar met Playstation. Ook zij richten zich op de nieuwste technieken en de beste games. Het verschil met Playstation zit er in dat Microsoft de Xbox presenteert als media center dan enkel een spelcomputer. Xbox biedt mogelijkheden tot het kijken van tv en het streamen van films en muziek.

Ook Xbox richt zich op de wat oudere gamers, maar ook hier zijn genoeg games te vinden die geschikt zijn voor het hele gezin. Denk aan Super Lucky’s Tale of Spyro Trilogy. Exclusieve Xbox games zijn bijvoorbeeld Halo of Forza. Microsoft biedt ook Gamepass aan, dat is een soort Netflix voor games. Je betaalt een bedrag per maand en je kunt alle 100+ games spelen die op Gamepass staan. De game catalogus is zeer divers en bestaat voornamelijk uit iets oudere games. De games die Microsoft zelf ontwikkeld in haar gamestudio verschijnen wel meteen op gamepass.

Microsoft biedt momenteel de volgende consoles aan:

  • Xbox Series X: Dit is het nieuwste topmodel van Microsoft. Deze console is gericht op de meest fanatieke gamers. Hij is voorzien van de allersnelste hardware en het leveren van topprestaties. Dit model is vergelijkbaar met de PS5.
  • Xbox Series S: De digital only versie van de Xbox. Ook deze nieuwe console heeft geen schijflade en speelt dus alleen digitale games af.De hardware is iets bescheidener en daarmee is hij dan ook aantrekkelijker geprijsd dan de series X.
  • Xbox One: het vorige model van de Xbox. Ook deze console is er in verschillende versies, met verschillende hardware capaciteiten. De Xbox one X is nog steeds een hele krachtige console waar nog uitstekend op gegamed kan worden. Deze consoles zullen steeds aantrekkelijker geprijsd gaan worden.

 

We hopen dat je na het lezen van deze uitleg over de verschillende fabrikanten en hun producten, makkelijker een keuze maakt. Wat ook een belangrijke factor is in het kiezen van een spelcomputer kan zijn, is welke consoles vriendjes of vriendinnetjes hebben. Het gaat tenslotte om het samen kunnen spelen en het uitwisselen van de mooiste game ervaringen. Mochten jullie nog opzoek zijn naar games bekijk dan ook eens onze blog pagina. Wij wensen jullie veel gameplezier!

 

GamesGames