Dat samen spelen met je kind goed is voor zijn of haar ontwikkeling is al bekend. Gamen heeft daarentegen vaak een negatieve lading. Uitspraken als het is verslavend, te lang voor een beeldscherm zitten is slecht, het kan agressie opwekken of kinderen krijgen daardoor te weinig beweging klinken maar al te bekend. Echter samen gamen met je kind heeft juist veel meer voordelen. 

Tegenwoordig klinken er ook andere geluiden. Onderzoek heeft aangetoond dat gamen helemaal niet slecht hoeft te zijn, maar afhangt van de mate waarin er gegamed wordt, de game zelf en het karakter van het kind. Het is zelfs aangetoond dat een uur gamen per dag zelfs goed is voor jongeren. Maar welke voordelen zijn dat dan:

1.  Je leert je kind beter kennen

Naast dat je samen plezier beleeft aan het gamen, leer je ook je kind beter kennen. Je helpt je kind namelijk om zich op diverse gebieden te ontwikkelen. Door je in te leven in de belevingswereld van je kind word je bewust van waar je kind mee bezig is en hoe hij of zij naar bepaalde zaken kijkt. Wat snapt je kind wel en wat nog niet. Je kunt als ouder even uit je vader- of moederrol stappen en samen even kind zijn. Geef je kind de ruimte en probeer het spel niet te snel over te nemen. 

2.   Sociale ontwikkeling

Gamen met een volwassenen zorgt voor een wisselwerking met je kind op een hoger/uitdagender niveau. Samen spelen betekent namelijk ook samen communiceren. Je bespreekt hoe je een bepaalde situatie aan kan pakken. Laat je kind hierin het voortouw nemen.

 

3.  Motoriek

Al langere tijd is bekend dat gamen goed is voor de ontwikkeling van de hand-oog coördinatie. Ook het ruimtelijk inzicht, het reactievermogen en precisie wordt ontwikkeld. Voor kleine kinderen is dat nog moeilijk. Vanaf de leeftijd van 4 jaar kan je met simpele spelletjes het gamen introduceren. Een leuk spel om samen mee te starten is bijvoorbeeld Super Mario Odyssey

4.  Fantasie

De ontwikkeling van fantasie bij jonge kinderen gaat snel. Het stimuleren is daarom erg belangrijk. In de meeste games zit een verhaallijn verwerkt en de personages in deze games helpen bij het ontwikkelen van de fantasie bij kinderen.

5.  Ontspanning 

Kinderen spelen graag samen met hun ouder(s). Samen spelen met je kind zorgt voor plezier en ontspanning. Geef je kind de ruimte en vraag wat hij of zij graag wilt doen. Probeer af en toe iets extra aan het spel toe te voegen, door bijvoorbeeld vraagjes te stellen. 

Wil je weten welke spellen geschikt zijn om samen te spelen? We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

Wij wensen jullie heel veel plezier met samen spelen!

GamesGames